Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. kim jest barista Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film