Wino polskie
Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino Polska
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem podawać ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.