Poznajemy kuchnię japońską – sushi
Bardzo dużo osób zaczyna doceniać wyjątkowe jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami , ale też próbować różnych smaków, które przychodzą do nas z całego świata. I dlatego ogromnym zainteresowaniem cieszy się bardzo dobra restauracja oferująca sushi. Przekąski tego rodzaju są doceniane przez bardzo dużą grupę osób i dlatego restauracje serwujące je powstają w wielu miastach. Staramy się zwracać uwagę na to, jakie posiłki jemy i w jakich lokalach się stołujemy, dlatego też coraz częściej chodzimy do tego rodzaju restauracji. Teraz już coraz częściej smaki i zapachy różnych narodów dostępne są bez większych trudności. W restauracji tego typu możemy skosztować doskonałych przekąsek, które są wspaniale podane i doskonale smakują.Restauracja Kraków Ludzie delektują się posiłkami i starają się w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest w dzisiejszym świecie koniecznością, ale przyjemnością , dlatego też warto poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj jedno z częściej wybieranych dań, które znajdzie amatorów w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie rozumiane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło metodę konserwowania ryb. Obecnie sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim selekcja elementów dania. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź pozbawiona obróbki. Ryż za każdym razem jest jednak ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić wiele gatunków sushi, z uwagi na metodę przygotowania oraz zastosowane składniki spożywcze. Do najczęściej spotykanych typów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się owalne paluszki oraz elementu ryby. Tworzenie maki opiera się na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zrolowanie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeśli mówimy o jedzenia sushi – istotne jest tylko, by wkładać do ust kawałki w całości. Dlatego należy uważać, by potrawę podawać pokrojoną na niewielkie porcje.