14 grudnia 2014 Autor admin Wyłączono

włoska restauracja bez glutenu Kraków

Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród licznych opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz spora porcja zdrowia.

Typowe włoskie smaki

Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie jedzenie

Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. jedzenie w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film