21 lutego 2017 Autor admin Wyłączono

Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, lecz także rewelacyjnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w duszne dni.

Desery lodowe

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z godziwą porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To doskonała alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców czy też z mieszanki. Pobocznym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być całkiem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu