30 grudnia 2014 Autor admin Wyłączono

kuchnia włoska Kraków

Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest smaczne, treściwe i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi goście degustują mniej znane potrawy takie jak risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w karcie są też mniej znane potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz dania z wielu części Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.

Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .

Wykwintne wino włoskie

Żadna restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Obiad we włoskim klimacie z całą pewnością musi obejmować też wino. Odrobina alkoholu to dla Włocha kanon. potrawy serwowane w la Grande Mamma Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia i nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna mieć nie mały wybór win.

Regionalna włoska restauracja

Mając ochotę poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wahania warto wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film